vrijdag 20 februari 2015

wol ontvetten

Spinnen doe ik altijd met de vuile wol, rechtstreeks van het schaap. Het vet in de wol zorgt ervoor dat het makkelijker verwerkt wordt. 
Bij de meeste soorten wolverf staat dat je de wol eerst goed moet ontvetten voordat je het gaat verven. Maar hoe dan?
Een speurtocht door verschillende boeken en tegenwoordig natuurlijk ook internetsites levert een scala aan methoden aan. Welke is de beste? De ene methode zou de wol aantasten , van de andere wordt de wol hard, wat nu te doen?
Tijd voor een klein onderzoekje dacht ik zo!

Ik heb 4 methodes gebruikt en de resultaten met elkaar vergeleken.
1e methode is wassen met afwasmiddel, dit ontvet heel sterk , ook bij koud water als je de reclames voor de vaat mag geloven. En hoe kouder je de wol wast hoe beter voor de vezel. Alleen als je gaat verven verwarm je weer tot 90 graden ( is dat wel nodig trouwens zo heet? Maar dit terzijde voor een volgend experiment)
2e methode is wassen in soda.
3e methode is wassen in haarchampoo . Wol is ook gewoon haar en wat goed is voor je eigen haar is ook goed voor wol dacht ik zo , dus dit doe ik al jaren.
4e methode is alleen maar spoelen met lauwwarm water, zodat het vuil eruit geweekt wordt.Volgens sommigen blijft de wol dan zachter en glanzender. Maar hoe komt het dan met de kleur?

Als verfmiddel heb ik Sandolan wolverf gebruikt.

Tot mijn verrassing kan je in bovenstaande foto zien dat alle 4 de methodes dezelfde kleur als resultaat geven. Ook de niet ontvette wol (een van de losse draadjes) was mooi van kleur.
Ook de hardheid en glans van de wol verschilde onderling niet. Waarschijnlijk is het vet door de hitte van het water opgelost.
Wat ik wel storend vond is dat de wol die alleen maar gespoeld was nog erg stonk, 
Een leerling zei ooit eens tegen mij:  

"mevrouw wat heeft u mooi haar, u lijkt net een schaap".
Lijken op een schaap is één ding, maar ruiken als een schaap dat is me toch een beetje te veel van het goede!

Geen opmerkingen: